Tuesday, May 23, 2017
 

Hepi belated birthday Aisyah....

Kesian anak ibu...ibu ngelat sebab dia kecik lagi, so tak la beli kek bagai. Ngehehe.

Dah pandai merangkak, laju aje ke sini sana. Suka main ngan abang, menari bila abang dia nyanyi lagu Moana, berebut mainan, makan mainan abang dia, tarik rambut or telinga abang dia, bila dengar suara ayah aje...dia pun sebut...'Aya', kalau nak air pun dah pandai minta 'Air'. Kalau nak tido, abang Adam nanti pegang tangan dia, dia pulak tarik2 telinga or rambut abang2 dia. Lepas tuh, semua tak leh tido sebab dia bangun ajak main. Hehehe.


Semuga Nur Aisyah Zehra membesar menjadi anak yang soleh, lembut hatinya, kukuh imannya dan diberkati Allah sentiasa.


Amiiinnnn....

 


Thursday, May 04, 2017
 

Cerita-ceriti :

In the car, on the way home. Ibu concentrate driving, the kids kecoh semedang...

Adam : Ibu...ibu...
Ibu : Yer.
Adam : Tuh la opis Adam.
Ibu : Huh? Yer?
Adam : Tuh...kat belakang. Dah lepas..
Ibu : Yer. Ok.
Asyraf : Opis Asyraf pun kat situ. Tepi aje.
Ibu : (Still sorta distracted from the conversation) Ok, yer.
Adam : Umah Adam kat sana. Cantik (sambil angguk2), berkilat.
Ibu : Ye ker. Bersih?
Adam : Ha ah, bersih.
Asyraf : Ye ker bersih? Asyraf tengok kotor aje.
Adam : Kotor? Mane?
Asyraf : Kat bilik solat.
Adam : Oh...tuh mak Adam tak sempat bersihkan. Dia busy. Nanti dia bersihkanlah.
Asyraf : Mama Asyraf pun. Dia tak sempat bersihkan kipas. Semua bersih, kipas aje kotor.
Asyraf : Asyraf selalu pegi umah Adam. Mama Adam baik.
Adam : Nanti datanglah lagi. 
Ibu :  O.o   (Opis? Rumah?? Mak and Mama mana pulak niiii???)


 


Wednesday, May 03, 2017
 

Resepi2 kanak2.

Nih resepi Nasi Goreng Yellow, Adam sangat suka. Siap makan berkali2.

Nasi Goreng Kuning.
Bahan2 :
1 biji bawang besar.
1/2 labu bawang putih.
1/2 inci halia.
1 inci kunyit.
segenggam ikan bilis.
kobis (cincang)
minyak
nasi putih
garam
1/2 kiub ikan bilis
telur

Cara2nya :
Kisar bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan ikan bilis. Tumis bahan2 kisar sampai masak. Masukkan garam dan kiub ikan bilis. Masukkan kobis dan goreng sampai layu. Masukkan nasi. Goreng sampai sebati kuningnya. Pecahkan telur dan kacau sampai garing.

Untuk adult's consumption, leh la buat sambal or cili potong and kicap. Hehehehe.

For variety, leh la letak ikan bilis goreng ka, tambah sayur sawi ka. Kalau tak sempat nak kisar, mayangkan bawang putih and bawang besar, then letak serbuk kunyit. No hal lah. Kita yang masak, bukan kuali yang masak kita. ;)



Nih pulak resepi kesukaan Abang Asyraf. Leh menangis bila lepas mandi dia tengok takde menda nih. Huhuhu. Skang dah cakap, sila request malam sebelumnya, bukan pukul 7:10 am pada hari bersekolah.

Popia Crab Sticks.
Bahan2 :
Crabsticks
Kulit popia
Minyak

Cara2nya :
Balut crabstick ngan kulit popia. Hentam je la cener nak dibalut, asal jangan terungkai masa goreng. Goreng menda alah nih ngan minyak panas. Jangan tinggal, kang hangus pulak.

Cicah ngan sos leh, makan saja pun leh. Asyraf suka bawak g school makan ngan kawan2 dia.



Bila Abang Asyraf and Abang Adam dah besar, sila take note. Leh buat untuk anak2 pulak or buat kat Ibu and Ayah yang dah tua. 

Mwuahs. :)

 












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016

December 2016

January 2017

February 2017

March 2017

April 2017

May 2017


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.