Thursday, December 22, 2016
 

Cerita-ceriti :

Nak gie antar Abang Adam and Adik Aisyah to Ibu Nur. Turun tangga, Asyraf tunjuk kat menda hitam atas lantai.

Asyraf : Ape tuh? Itam tuh?
Ibu : (Sambil pegi dekat) Eh, lipas aaa.
Lipas : (Gerak2 kaki)
Asyraf : (Lompat ke tepi) Heh, idup lagi laaaa...
Ibu : Ha ah, idup lagi.
Asyraf : Papa lipas ke nih?
Ibu : Jap, dah lama tak ingat dah. (Sambil tengok dekat2 lipas tuh). Nih mama lipas ke papa lipas yer? Tengok cam narrow aje. Papa lipas rasanyer nih.
Asyraf : Ooo, nih Papa lipas lah. Kalau Mama lipas, dia pakai riben.
Ibu and Lipas : Uh?
Asyraf : Riben Lipas kat kepala. :)



 


Wednesday, December 21, 2016
 

Cerita-ceriti :

Nak tido...dah lambat benar, so ibu resorted to threats nak suh tido.
Ibu : Tido la. Dah kul 11 lebih dah ni. Esok ibu nak suh bangun, semua tak leh bangun. Kang ibu letak kat luar ngan cat kang. Tido ngan cat.
Asyraf : (dah baring tapi still main2 lagi, nyanyi2 lagi)
Adam : (lompat2)
Ibu : Tido laaa...hah, ibu suh bangun esok, kalau tak bangun, siap la korang...ibu babap muntot ngan rotan.
Ayah : Hah. Tido...kalau tak bangun esok, ayah amik jirus ngan satu bandi air, bukan renjis dah...
Asyraf : .....(ngan suara kecik).....satu aje ke ayah?


 


Thursday, December 15, 2016
 



Ibu dah cuak bila tengok soklan bebudak darjah 1, KBAT tuh. Panik pun ada gaks. So, ibu pun try la nak start melatih anak supaya berfikir secara kritikal.

Cerita 1.
Dah malam, nak tido. Ibu teringat soklan yang tanya tersurat and tersirat tuh. So come up with a brilliant idea lah kunun.
Ibu : Cepat2 tido, ibu nak bercerita.
Bebudak : Cepat2...(naik atas katil)
Ibu : Ok, ibu nak cerita Gajah dan Tikus.
Adam : Harimau ngan Ikus.
Asyraf : Gajah ke Harimau?
Ibu : Gajah la...ngan Tikus.
Adam : Harimau!
Ibu : Nak ibu jadik Harimau? Cepat tido and dengar. Ok, citer dia cenggini. Pada satu hari, Tikus tengah jalan2 dalam hutan. Tetiba dia dengar bunyi...Dum...Dam..Dum...Dam, bergegar tanah.
Asyraf : Oh, tuh bunyi gajah jalan.
Ibu : (La, pandai la pulak)...ok, then tetiba Tikus tengok atas, nampak Gajah tengah berjalan....tetiba, zraaapppp...Tikus kena pijak.
Adam : Penyet!!
Ibu : Ha ah. Matilah Tikus. Bagi Tikus apa pengajaran tersurat dia?
Asyraf and Adam : ....................(blank)
Ibu : Pengajaran Tersurat bagi Tikus, sentiasa kena berhati2 bila berjalan. Dia kecik, kena tengok keliling, nanti kena pijak. Bagi Gajah pula?
Adam : Gajah jalan cam nih.....(sambil lompat2)
Asyraf : Bukaaan...cam nih....(lompat2 gaks)
Ibu : Gajah bila jalan kena tengok bawah, nanti terpijak kawan2 dia. Maksud tersirat?? Ibu pun tatau daaaaaa.....huhuhu...


Cerita 2.
Kunun nak mengajar lagi...Asyraf selalu minta Gunpla, so ......
Asyraf : Nanti ibu beli la Gunpla, Asyraf dah nak 10 years old dah
Ibu : Jauh lagi daaaaaa.
Asyraf : Nanti lepas 9, kan 10.
Ibu : Asyraf kan baru 5, lepas 5, 6, 7, 8, 9 baru 10.
Asyraf : .....(muncong)
Ibu : Ok, ibu nak tanya soalan. Ada seorang budak, 5 years old, dia nak Gunpla satu. Jadi, ada berapa Gunpla yang dia patut ada?
Asyraf : (ngan suara kecik) dua.
Ibu : ....(pandai masuk ke dia)....Salah! Jawapannya adalah....Tiada. Sebab mama dia cakap umur 10 tahun baru leh dapat Gunpla. Hahahaha!
Asyraf : Ibu gelak cam orang jahat laaa...


 


Thursday, December 08, 2016
 

Cerita-ceriti :

Ibu cuti sehari....buat la list menda apa nak buat. Sekajang gaks la. By tengahari, terpaksa terima kenyataan, tak leh buat semua. Ape idoknyer, kat pasar aje dah sejam lebih. Pusing 3 kali, ikan tak beli lagi. Huhuhu....

Tengahari, since dah terima kenyataan list dah ke laut, gie la memusing amik the boys. Nak beli briefs. Tgh pujuk Adam supaya tinggalkan pampers dia.

Dah sampai Jusco kan, lari la diorg nak g main kat tpt mainan nyer. Ibu set time, sbb nak mengejar byk lagi activities...set aje la kan. Memang selalu ke laut gaks...

Diorang berlari main tembak la, main ball la, naik motosikal la, bla bla bla.

Tapi ada satu mainan yang sampai ke malam diorang sebut...

Asyraf : Bestkan ibu kita main, pandai kan Asyraf tembak Spider?
Adam : Best! Shyum....shyum...kena katak.

Kenapa dalam banyak2 mainan yang diorang mainan, satu tuh aje yang diorang ingat?

Sebab that is the only mainan yang ibu participate.

Ibu masuk sekali duk dalam lori and bising bersama2. Kecoh semenggah sekali. Puji dorang pandai tembak. Menjerit2 minta tolong bila Spiders and Katak menyerang. (Pedulikan orang tengok sampai berkerut dahi).

And that is THE ONLY ONE game yang diorang ingat sampai ke malam.

Ini pengajaran kepadaku....it is not the effort yang daku buat yang akan diingati, it is the PARTICIPATION. Play with the kids, BE THERE for the kids (instead of bawak anak2 and then asik tengok handphone kan). Bebudak tuh akan ingat moments yang kita spend ngan diorang...tak kisah la walaupun nampak silly and remeh aje. Tapi tak silly dan remeh bagi diorang.


So, less playing with handphone...more PARTICIPATE playing/engage with the kids yer.

:)


ps : Ibu dah makin besar, that is the only booth yang ibu lepas masuk. huhuhuhu....
 












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016

December 2016

January 2017

February 2017

March 2017

April 2017

May 2017

June 2017

July 2017

August 2017

September 2017


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.