Monday, October 26, 2015
 

Cerita-ceriti :

Background story :
Ibu bangun pagi, check the new internet connection and nak perabih old data plan. Kalut la download stuffs. Tetiba tgk belakang, Adam dah bangun sekali, Kasi la dia tgk cartoons. Yang paling berkesan, adalah citer Nenek Kebayan dalm Upin Ipin. So tiap2 hari citer dia Upin Ipin lari kena kejar ngan Nenek Kebayan.
So, 1 fine night, ibu pun buat keputusan....

Ibu : Yer? Upin Ipin nak kena makan ngan Nenek Kebayan?
Adam : Nenek Kebayam a'at, gigi ajam. Akan UpinIpin.
Asyraf : Nenek Kebayan gigi kuning la ibu.
Ibu : Sapa nak dengar citer nenek kebayan?
Adam and Asyraf : Adam! Asyraf!
Adam : Nenek kebayan a'at?
Ibu : Ha ah, sapa nak dengar tido sini dulu.
(Both tido tak gerak2, nak dengar nyer pasal)
Ibu : Pada suatu masa dulu, ada papa, anak dia girl ngan boy.
Adam : Mama?
Ibu : Mama dia dah ninggal, jadi papa dia kawen mama baru.
Asyraf : Oooo. Kami berdoa....kami berdoaaa....cam tuh?
Ibu : Tapi mama yang nih jahat. Dia tak suka kakak and abang.
Adam : Mama a'at?
Ibu : Ha ah. Dia suruh papa letak kakak and abang dalam hutan. Papa dia pun bawak kakak and abang masuk dalam hutan. Kasi lampu dan tinggalkan diorg dalam hutan.
Asyraf : Kesiannyer.
Adam : (Ngan mata bulat) Hamam!
Asyraf : Ha ah, dalam hutan ada harimau.
Adam : Hamam! Aummm!! (sambil tunjuk lagak harimau terkam)
Ibu : Adeh..takde harimau lah. Kakak tuh nama Gretel, dia nangis, abang, saya takut.
Adam : Hamam! Aummmm makan kakak!!
Ibu : Alaaa...ok2 lah, harimau kejar diorang. Diorang pun lari panjat pokok.
Adam : Okok ada emut. emut gigit hamam, adoiii...akit...akit...amam la'i.
Asyraf : Pokok durian.
Ibu : Ok2, harimau tak leh panjat pokok durian, sebab semut gigit harimau. Lepas harimau pergi, kakak and abang pun turun. Then kakak kata kat abang dia, Abang Hansel, saya takut. Abang dia kata, jangan takut, meh tido sini. Then diorg pun tido.
Adam : Nenek kebayam a'at AAAAA!!! (buat gaya terkam)
Ibu : Idok lagi la. Sapa nak cerita nih?
Ibu : Kemudian bangun pagi, kakak Gretel cakap, abang, saya lapar. Abang Hansel pun cakap, ok, mari kita cari jalan pulang ke rumah. Diorang pun jalan-jalan.
Adam : Hamam, AUMMMM!!
Ibu : Idok lah. Penat harimau tuh asik kejar kakak and abang. Then kakak and abang jumpa rumah gula-gula. Diorang tgk, wah, gula-gula, diorang pun makan.
Asyraf : (Ngan muka konpius) Rumah gula-gula? Tak boleh makan rumah orang kan, ibu?
Gula-gula tak leh makan banyak2, nanti sakit gigi.
Ibu : Ha ah. Tengah diorg makan gula-gula tuh sikit, tetiba pintu rumah terbuka.
Adam : Nenek kebayam? Aummm!!
Ibu :  Jap2. Pintu buka....krioookkk..Nenek kata sapa makan rumah saya? Then dia nampak kakak and abang. Dia pun ajak kakak and abang masuk umah. Kasi diorang makan banyak2.
Adam : Emuk, cam nih.
Ibu : Ha ah, sampai kenyang. Then kakak pun ngantuk. Nenek kebayan pun kasi kakak and abang tido dalam bilik.
Adam : Tipo cam adam cam abam.
Ibu : Tapi nenek kebayan tuh jahat. Dia ikat kakak and abang. Abang dia masukkan dalam penjara. Kakak Gretel tuh dia suh kasi abang dia makan banyak2. Hahahahaha. Nanti nenek nak makan abang.
Adam : Nenek kebayam a'at.
Asyraf : Ibu tak baik kan gelak 'hahahahaha' tuh, cam orang jahat.
Ibu : Yer, nih memang nenek jahat.
Asyraf : Oooooooo
Ibu : Kemudian dia suh kakak kasi abang Hansel makan banyak2.
Adam : Emuk, cam nih...
Ibu : Ha ah, sampai gemuk. Tapi nenek kebayan tuh rabun, jadi bila dia suh abang Hansel sua jari dia nak check, abang Hansel kasi tulang ayam...jadi dia ingat abang tuh kurus. Dah lama, nenek kata Saya lapar, jadi dia suh kakak Gretel pasang dapur.
Adam : Cam abu?
Ibu : Hah, kat dapur, kakak Gretel kecik lagi. Dia tatau pasang api. Mama dia selalu kata jangan masuk dapur, panas. Nanti kena api. Jadi kakak tuh kata kat nenek kebayan, Nenek2, saya tak tau pasang dapur. Nenek pun pegi ajar, dia buka pintu dapur dan jengok. Kakak pun datang dari belakang dan tolak nenek masuk dalam dapur, tutup pintu. Nenek jerit2 Tolong, tolong.
Asyraf : Api. Jap. (Pegi punggah2) Nih ada Roy. Nanti Roy padamkan api. Pasukan penyelamat.
Adam : Anggi memo memo. Memo memo olong nenek.
Ibu : Ala...nenek kebayan jahat la. Cemana kakak and abang nak selamat kalau Pasukan penyelamat datang?
Asyraf : Ibu, api lawan ngan air, air menang kan?
Ibu : .....yer, tapi nenek nih kan nenek jahat. Dia nak makan kakak ngan abang. Dia kena la mati dulu baru kakak and abang leh selamat.
Asyraf : Ooooo.
Ibu : Lepas nenek mati, kakak pegi amik kunci dan keluarkan abang dia dari penjara.
Adam : Aumm...hamam!!
Ibu : Ok2, harimau datang kejar diorang. Diorang pun lari. Then tetiba ada papa dia datang menyelamat. kejar harimau dengan kapak, Jangan makan anak saya.
Asyraf : Harimau pun lari masuk dalam hutan, kan ibu?
Ibu : Betul. Kemudian papa dia pun cakap, Meh la anak2 tersayang papa, mai balek.
Adam : Nenek kebayan a'at?
Ibu : Dah mati kaan..
Asyraf : Mama dia?
Ibu : Mama dia jadi baik, sebab dia rindu kat anak2 dia. Dah abisss....dah gie tido.
Adam : Aumm....Hamam!!
Asyraf : Dah kan harimau lari masuk hutan. Tido lah Adam.
Ibu : Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


Actually semasa penceritaan tuh lagi banyak interrupts, nih dah potong separuh dah. Tak larat nak type, byk sangat soklannyer.

Sapa leh identify citer kat atas adalah citer Hansel and Gretel, dapat 10 markah. Habis harimau semua masuk dalam jalan penceritaan. Nangis Brothers Grimm dengar citer nih.
 

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016

December 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.