Friday, March 30, 2012
 


Traffickers yang buat daku terpikir pasal sampah.



Masa jam.
1) Drivers yang suka duduk tgh line and bagi signal nak ke lane sebelah tapi tak masuk2 lane tuh.Dia straddle tengah2 divider line, bagi signal nak ke line sebelah tapi sebab keta depan dia dah bergerak, so dia bergerak ke depan dulu. Aiyah, make up ur mind and stick wt it la. Kalau mu rasa lane sebelah lebih baik bagi mu, maka bergerak la ke sana. Tak kisah la kalau lepas tuh mu tgk lane nih yg lagik cepat. Nih straddle tgh2 jalan, kesian la dengan org yg naik motor, tersangkut ngan si driver yang tak leh make up his mind nih.

2) Selfish drivers.Susah payah org queue up, dia senang2 ajer potong line. Ingat mu sorang nak cepat? Orang lain takder life, asik nunggu jam and bagi tempat kat awak ajer? Bawak keta besar tapi mentaliti negara dunia ke 3.

3) Lorong Kecemasan drivers.Nama pun lorong kecemasan, nih sebab jam mu ingat mu sorang ajer cemas? Daku ada baby kat umah, pun leh relax layan jam. Dia yang sahih2 tak sakit dan takder org sakit dalam keta senang2 pakai lorong kecemasan. Jangan kata keta, daku penah nengok berpusu2 bas dan lori pakai lorong kecemasan tuh. Daku nak suggest spy kalau polis dapat diorg yg bawak kat lorong nih, tembak ajer all tayar dia. Bagi dia betul2 dalam kecemasan. Padan muka.


Masa driving.
1) Tetris drivers.Dia bawak keta cam main Tetris. Ikut suker hati dia potong kiri kanan tanpa mempedulikan keta lain. Ingat mu sorang ajer ka ataih jalan tuh? Tengok la jalan dulu sebelum potong...nih keta berpusu2, dia main moving lane tanpa tgk cermin dan keselamatan pemandu yang lain. Abis2 dia kata dah bagi signal. Yerla, dah mu bg signal 0.005 saat sebelum mu changing lane. Ingat orang nampak ke?

2) Potong lane tanpa bagi signal.Uissh...mu psychic ah? Leh broadcast, "Saya mau berpindah ke lane sebelah"? Or lampu signal dia mahal sangat so tak leh la nak pakai selalu, kang rosak.


Renovate Kereta
1) Renovate lampu signal and brek keta.Ntah pasal apa dia tukar kaler lampu signal and brek ke kaler putih. Ingat dalam ujan mu nak change lane, org leh nampak ke? Ada sebab la weh naper lampu signal kaler kuning and lampu brek kaler merah. Budak sekolah rendah pun tau kenapa...kalau mu tatau, pegi masuk sekolah rendah balek.

2) Kereta cc tinggi tapi jalan 50 km sejam.Daku tgk keta Triton, Hilux....confirm kuasa kuda kalah keta daku yg kecik molek nih. Taaapppiii, daku stuck kat belakang dia sebab dia bawak 30 kmph naik bukit dan 50 kmph kat jalan rata. Aish...tukau la gear tuh kalau naik bukit. Kalo idok pun, jangan la beli keta2 besar...buat malu ajer keta tuh. Kalau dia leh tutup muka, dah tutup muka ngan tayar sebab malu ngan keta2 kecil yg lebih lincah walaupun cc kecik.

3) Bunyik vrroooom sampai terjaga budak yg tido.Giler bunyi, cam Oliphant trumpeting, kaleh pusing kepala, tgk2 keta protong yang potong. Aissshhh....(nih lebih kepada nak tergelak pun ada).


And all around winner of the loser :
Yang masa driving nak cakap dalam tepon or main sms sampai melelong keta.
Polis siap letak kesalahan nih sebagai kesalahan utama jalanraya sebab paling byk accident due to this issue. Idoookkkkkk...dia nak cakap/sms gaks. Bila xcident, nyusahkan orang, jam panjang sebab dia. Silap2 org lain yang mati. Ada dia peduli? Selalu yg cakap tuh, siap keta penuh bini and anak2...pun tak kisah, nak gok bersembang dalam tepon. Ierlah kalau bini mati, leh kawen lagik...ier tak? Ier tak??

 


Thursday, March 29, 2012
 

Satu lagi movie terlupa. The Thing (2011) yg baru.

Interesting movie, it is the prequel for the ole The Thing - 1982. Yg best, kesinambungan tuh mmg ada la.

Cuma, sebab kita dah tau premise dia, so tak der la pelik sangat menda tuh.

But The Thing tuh mmg menakutkan ah, and lagik byk rupa pelik2 yg kluar this time. They really have fun making the alien's nyer memacam rupa tuh.

Basically, both movies are based from John W. Campbell's novella, Who Goes There. I really recommend for The Thing fans to read (Of course, if u are really fans, then you shld have already read the story). There are a bit difference between the novella and movie version (of course laaa), but I bet you would never guess the ending.

The linx as below :

No! Don't peek. Read from first chapter til the end elok2...

http://nzr.mvnu.edu/faculty/trearick/english/rearick/readings/manuscri/Who%20Goes%20There/Who%20Goes%20There%20Index.htm
 


Tuesday, March 27, 2012
 

Akhirnya, baru berjaya tgk a few movies. Schedule dah establish skets. Skang kalau rasa clear skets my evening, tidokan si kecik and buka movie tgk. Sempat la catch up a few movies yg rasa teringin nak tgk tuh.


RaONE.
Beshhhh. Technical/CGI dia ok, excellent for not a Hollywood film. The magnificent SRK is excellent as always, masa dia panggil anak dia, "Wonggeh, wonggeh" is priceless. Chammak Challo and Criminal nyer video clip are sooooo beautiful. Entertaining, cuma a bit terkejut ada part2 yg sangat adult even tho citer nih cam sesuwai untuk bebudak. ;)


Kungfu Panda 2.
Cuteeeeeee sesgt. Everyone dah terima Poo sebagai the Dragon master. And now it confirms yg everyone had been asking, how come a crane dapat anak panda. Hehehe.


Harry Potter and the Deathly Hallows 2.
Dah abis dah citer dia. The movie makin lama makin dark and menakutkan. But ok la, the story is quite engaging and tak drag sangat. Sedih gaks and sangat ngeri especially masa all the teachers letak spell to protect the school even tho they know that it will be breached soon and easily.


Err....actually ada a few movies yg daku sempat tgk tapi dah lupa. Kalau dah lupa tuh, meaning tak besh la kan :)

Anyway, tgh carik the Inceptions, Twilight series tuh, Transformers, Pirates of the Carribbean 4 and semua keturunan the Avengers (Captain America and Thor).
 


Friday, March 23, 2012
 

Skang tgh musim Ulcers and Cirit. A few of my frens nyer anak dah masuk spital. Rotavirus and other viruses can cause cirit and fungals can cause Ulcers.

Last time pegi dokter masa dia ada issue wheezing, doctor cakap ada kulat dalam mulut...but it is harmless. She promised to give us gels to apply in the mouth, tapi since masa tuh tgh kalut ngan byk issue, so maybe dia terlupa tulis. Once sampai umah, baru daku terperasan takde gels, but since doctor cakap harmless, so tak de la pulak daku buat ape2.

One week later, the kulat dah jadik ulcers dalam mulut dia. Berderet kat dalam bibir atas and bawah, kat belakang mulut nak ke tekak. Mulut merah and daku rasa amat painful for the baby. Badan dedaq and cirit-birit. Pegi klinik, dokter kasi Tystatin Oral Suspension. Medicine nih will pecahkan sel2 kulat yg cause the ulcers tuh.

Bagi la baby pakai, but still badan a bit panas and cirit. All day baby menempek ngan ibu, kesian dia.

On the next day, daku pegi farmasi and talked with the ladies there. Dapat pulak ubat gel Daktarin. Tapi sebelum pakai this gel, kena sort of basuh mulut tuh ngan Willisan's Pure Glycerine. Apa yg daku buat is, using my finger, sapu Glycerine kat dalam cavity mulut dia, then baru sapu Daktarin.

Since Tystatin pakai every 12 hours, so daku alternate ngan Daktarin, Alhamdulillah dalam masa 2 days, no more ulcers kat bibir mulut dia. Demam pun dah takder tinggal cirit aje. Mostly maybe the kulat still ada tertinggal in the perut.

Gambar medications yg si kecik tuh pakai :


Tho, not sure whether the Willisan Pure Glycerine tuh leh buat bom ke idok........

 


Monday, March 12, 2012
 

video

Kesian Asyraf. Tgh batuk teruk....

Btw just to clarify? Si kecik nih baru sebut 'Ayah' ker?

Aissshhhhh......

Mana aciiii........
 


Friday, March 09, 2012
 

Suka benor kalau kejutkan si Asyraf awal pagi.

First dia akan pusing badan dulu, terus meniarap.
Then, angkat kepala slow2..Terangguk2 ke kiri ke kanan. .
Lepas tuh, terpisat2 mata. Nak buka, tapi tak larat.
Then, bila daku cakap 'Assalamu'alaikum Asyraf', dia nanti senyum lopsidedly sambil mata terkebil2.

Hehehe, so cute. Really, one of my most favourite time of the day.
 


Thursday, March 08, 2012
 

Diarrhea and baby.

Ari tuh little Asyraf kena demam and cirit-birit. Bayangkan la tgh demam teruk and terpaksa basuh buntut...menjerit budak tuh.

Pegi klinik biasa, dapat antibiotik...makan dalam 2 days, tgk demam tak berenti and cirit/terkincit makin teruk. Escalate ke paed dia, dokter paed terus tukar a/biotik sebab rupanya yang lama tuh leh menyebabkan cirit lagik teruk.

Adeeehhhh....

1 day after makan the new antibiotik and lactobacillus, kincit berhenti. After another day, cirit falls to twice per day. Alhamdulillah....demam pun takder dah.

So now, daku dah belajar new tricks, little Asyraf will need to drink a bit of yoghurt/vitagen every 2-3 days. This is to increase the fauna dalam perut dia. Also kena letak diaper cream bebyk kat buntut dia after basuh cirit, coz digestive juice dalam taik dia leh hakis buntut budak tuh. Satu lagik, tak leh makan cili byk sangat yerrrr.

Dalam pengalaman kali nih, daku belajar memacam jenis kaler poop and consistency nyer. Believe me, memacam kaler daku jumpa kali nih. Below are some linx on poopy diapers :

http://www.babycenter.com/baby-poop-photos?bclink=intro_text2&scid=adhoc_20120302_cobrand_desitin_baby%3A2
http://drjaygordon.com/pediatricks/general/poop.html
http://www.ehow.com/about_5245469_mucus-baby_s-stool.html
http://www.webmd.com/parenting/baby/baby-diarrhea-causes-treatment
http://www.askdrsears.com/topics/skin-care/diarrhea
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/feeding-a-baby-with-diarrhea.html
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/baby_diarrhea_foods.htm
http://www.drgreene.com/qa/diarrhea-and-infants
 


Thursday, March 01, 2012
 

My baby bites!!


He is at an age where he will try to put everything in his mouth. His toys, pillows, my blanket, his hands/feet, my rug, my hands/clothes, nenek, his car seat belt...basically everything that he can put his hands to; and if he cannot pick it up to put into his mouth, he will lower his mouth to gum it.

He bites.....playfully...well, playfully on his part la. It hurts and sometimes I am so shocked that I yell from the pain. He will then let loose and then laugh cutely. Macam la daku tgh bermain ngan dia, so..cemana nak marah? So now, I will hold it away from him, and say 'No feeding if you want to bite'...or just pack it in. Macam la baby tuh paham, but I really have no choice. It really hurts!

So, for mothers who is bf and baby bites..I just wanna say Good Luck!! kekeke.

More to read as below :
http://www.babycenter.com.my/baby/breastfeeding/problemsandsolutions/whenbabybites/
http://www.kellymom.com/bf/older-baby/biting.html
http://www.parenting.com/article/ask-dr-sears-biting-while-breastfeeding-21333339

 












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016

December 2016

January 2017

February 2017

March 2017

April 2017

May 2017


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.