Wednesday, February 15, 2012
 

Why newborns cry.



Masa kat spital, lepas lahir....my little Asyraf is an angel. Tido, makan, tido, makan. Nangis pun sebab lapar ajer. Sumbat mulut, terus diam. Taaappppiii...once balek umah.....pening la ibu. Sib baik ada nenek tolong bg pendapat. So, kepada new moms out there, ini adalah list dan how to check issue yg menyebabkan newborns nangis.

1) Lampin.Jengok lampin dulu, kalau ada taik, sila salin secepat mungkin. Kalau kembung skets (meaning lampin dia separa isi ngan air kencing), pun better salin. Kesimpulannya, salin ajer la lampin dia, unless kalau mu baru salin lampin dia 5 minit yg lalu.

2) Lapar.Tengok mulut dia. Kalau kecap2 bibir tu, meaning tgh lapar la tuh. Kalau tak kecap2 pun, try sumbat ngan susu...kalau dia isap dan senyap, meaning lapar. Kalau dia lepas puting and sambung nangis, go to the next one.

3) Kembung.Try ketuk2 perut dia pelan2. Kalau bunyik boom, boom tuh, kembung la tuh. Tapi kena check gaks, newborn usually mmg perut bunyik boom, boom. So sebagai langkah pencegahan :
a) Make sure susu bancuh ngan air suam.
b) Botol susu dan puting di sterilize selalu.
c) Bagi minum Gripewater satu sudu teh setiap pagi dan malam.
d) Demah perut baby ngan kain suam setiap kali lepas mandi.
e) Letak minyak telon kat bawah lutut dan tapak kaki.
f) For bf moms, siler make sure anda tak makan menda2 yang berangin seperti nangka, kacang, etc.
NEVER EVER, EVER pegi urut perut dia. Perut baby nih lembut lagik, takut hancur mu urut..naya.

4) Ngantuks.Kalau dia nangis sayu ajer, try dukung baby tuh sambil ketuk2 buntut dia, rock skets badan dia dan selawat/nyanyi. Baby nih, kalau terlebih penat dan tak leh nak tido, nangis gaks dia. Daku penah penat rocking dia dekat sejam, tak leh duduk, berjalan ajer memusing sampai dia tertido.

5) Unknown reasons.Kalau dah eliminate semua di atas, tapi still baby nangis gaks...then what to do except tahan telinga ajer la, angkat dia and rocking forever. Asyraf penah terjaga awal pagi, terus nangis ngan nyaringnyer. Daku try all seperti di atas, tak dapat gaks identify problem. So, dukung dia, ketuk2 buntut dan pusing umah sambil nyanyi slow2. After 1 hour, dia kentut...mulut dia bunyik, "Ahhhh"...then terus tetido. Aishhh...

Kalau dapat, try to identify tangisan dia. Walaupun newborn nih kecik lagik, but there are a few nada untuk tangisan. After some time, nenek dah leh identify yg dia nak salin lampin, tido and menyusu. Ibu takes a bit longer time to paham nada tuh. kekeke.



Nih referring to my little son, tapi korang leh la try and identify anak korang nyer tangisan.
1) Nak menyusu - Bunyi ketapi. Ah..ah...ah.
2) Nak tido - Bunyik sayu dan berlagu. WAAAAaaaaaaAAAAaaaaaaAAAAAaaaaa.
3) Sakit (all type ah, termasuk mandi air sejuk ker, kembung ker) - AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....Bunyik nyaring sampai 1 flat leh dengar.
4) Nak suh salin lampin - Sama ngan nak tido. Usually kitorang lambat sedar, lepas nyanyi and rocking sejam baru sedar dia suh salin lampin rupanyer. Aissshhhh...penat rocking.

Hope these tips can help all the new moms out there. :)

 

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.