Friday, February 10, 2012
 

Kenapa semut lebih bertamadun dari manusia?

1) Dalam perjalanan, takder semut yang cilok jalan. Kalau manusia, asik nak potong and cilok sokmo. Jalan 2 lane, tetiba leh jadik 4 lane..cemana tuh??

2) Kalau jumpa semut dari arah bertentangan, dia salam dulu baru teruskan perjalanan. Kalau manusia, jangan kata salam, senyum pun tak der. Kalau ada yang terlebih ramah and nak salam, silap2 kita tetiba sedar dompet dah ilang, kena pow.

3) Takde istilah pengganggur dalam komuniti semut, semua ada keja memasing.

4) Juga takder istilah mat rempit, semua jalan ikut giliran memasing. Takde semut yang tetiba nak naik motor then merempit, membahayakan diri sendiri dan orang lain.

5) Semut makan untuk hidup, dan dia share makanan antara semut2. Manusia yang kaya makan sampai rupa cam bola, yang miskin jadik nipis kalahkan kertas.

6) Jika ada serangan dari luar, semut2 dalam komuniti tersebut akan bergabung tenaga dan berperang untuk menyelamatkan komuniti mereka. Manusia pula asik berbalah sesama sendiri, silap2 ada yang berpaling tadah and sokong orang luar yang nak datang menyerang....especially kalau dijanjikan ngan duit dan kuasa.

7) Takde istilah lepak dalam kehidupan semut. Manusia asik nak lepak kat shopping mall (terkena batang idung sendiri la pulok), kat warung burger, kat tepi jalan sambil main gitar dan kawasan2 yang sewaktu dengannya.

8) Komuniti semut menjaga baby/anak bersama2. Dulu manusia pun cam semut gaks, komuniti tolong jaga anak. Tapi bagi manusia moden, mostly mak bapak yang tertunggang langgang nak jaga anak sendiri. Kalau jumpa anak jiran ponteng sekolah, abih2 cakap, "Tuh la mak bapak tak reti jaga"...bukan nak pegi tolong ajar budak tuh. Sesetengah tuh pulak terbalik, bila jiran tolong nasihatkan anak, mak bapak pulak yang ngamuks pegi serang umah jiran sambil jerit2 marah kata jangan jaga tepi kain orang lain.

Dan...banyak lagik lah sebab-sebab lain kenapa semut lebih bertamadun.

Jadik dengan butiran2 seperti di atas, daku isytiharkan masyarakat semut adalah masyarakat maju yang penuh dengan kesopanan dan kesusilaan. Ketahuilah, ketamadunan semut adalah tamadun terbaru di dunia nih selepas Tamadun Dinosaur.

Maka dengan itu, apabila anda berjumpa ngan semut, sila la tolong dia bawak makanan balek ke umah dia. Kita yang takde tamadun nih kena subservient kepada tamadun yang lebih maju dari kita tau.

Errr...nanti bebila daku tulis kenapa daku cakap dinosaur tuh lebih bertamadun dari manusia.
 

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.