Thursday, January 05, 2012
 

Adakah schedule anda seperti saya?

Bangun at 6 am, kemas sinki, perangat lauk for bekal, check bag taska and masukkan apa yang dicuci semalam, mandi, gerak Asyraf, tukar lampin, siap2 ke pejabat sambil main ngan si kecik, bla bla bla, etc. Then lastly angkut everything and antar Asyraf ke taska.

Balek opis at 5:30 pm, amik si kecik dari taska, cook food/beli dari kedai, mandi, makan, tukar lampin, kemas bag taska, basuh baju/lipat baju, kemas sinki, kemas rumah serba sedikit...sementara buat semua nih, main ngan Asyraf. Then tidokan dia bila dia penat, and usually by that time ngan ibu sekali tetido.

Kalau si kecik tuh behave, sempat la buat semua yg di atas. Jika tidak, select ajer a few yang important. Resultnyer, rumah daku cam kapal karam pecah. Kekeke.

Is the appearance of a house important? Kepada sesapa yang cakap yes tuh, try buat semua di atas masa anak anda merengek. Kekadang tuh, Asyraf just nak main ngan ibu, but I am so busy mengemas rumah...kejap, kejap, kejap, sampai dia tertido. Sedih wooo....Anak daku hanya sorang and masa kecik hanya sekali. Priority daku always to my son lah, kalau korang...yang mana penting, time with your son atau appearance rumah?

Being a single parent is really stressing and really tiring.

Nasib baik, daku ada support system yang agak bagus. Kalau stress sangat, daku pegi hantar ke nenek jap sementara daku baham dinner. Why baham? Believe me, even with orang lain jaga baby, daku akan makan ngan cepat. :)

During weekend, Alhamdulillah....usually ada penjaga si kecik. So sempat la daku nak sapu umah, kemas/basuh/lipat apa yg perlu.

Kepada all single parents out there, my tips are as below :
1) Prioritize your tasks. Do whatever is needed first, then kalau ada masa, then do whatever that you wanted. Contoh, kemas bag taska is needed, kalau idak, berterabur barang. Lipat baju is not really that important, kalau sempat leh la buat, kalau idak postpone to other time. And another thing, cooking is optional. ;)
2) Get a support system. In my case, I got my mom and sisters. So bila dah stress, pass the baby to them for a while, sementara I take a breather.
3) Unclutter your home. This will reduce the time needed to kemas umah. Daku still doing this, tho my store room mmg semak giler. Kekeke.
4) Have a positive attitude. Jangan pikir, "Why me??", nanti lagik tensen. Pikir positive, bahawa ini adalah dugaan Allah dan masa untuk saya sendirian ngan anak saya.
5) Portionkan menda yang perlu dibuat supaya boleh disiapkan dalam 10-15 minit (masa anak daku tido). Kemas little by little, portion kan rumah anda and set to do it day by day. Contoh, ari nih kemas ruang tamu, esok kemas bilik, etc. Bila siap this daily portion, anda akan rasa anda dah berjaya achieve your goal. Ini akan beri impact positive pada diri anda dan menyumbang pada item 4).
6) Kalau still stress pasal nak kemas umah, cari agensi/orang yg leh tolong buat during the weekend. Ada banyak woo, google ajer. Nih bukan pasal pemalas, tapi daku rasa lebih penting untuk spend energy dan time main ngan anak dari asik gila mengemas umah.
7) Have a me time. Spend a few hours to your self. Buat la apa2 yang patut dan disukai oleh mu untuk mendestresskan diri. Pegi shopping ker, tgk wayang ker, baca buku citer ker, berendam dalam tub mandi ker, whatever rocks your world lah. But make sure masa nih mu tak pikir pasal menda2 yg stress tau.

Yang paling penting sekali, jangan bandingkan diri ngan orang lain. Sometimes daku dengar another single parent so successful in managing time and siap sempat buat kek lagik during the free time (while, daku takder free time langsung now). Well, knows what? Every people are different, energy level, temperament...semua tuh different. You are unique, be yourself and jangan nak jadik orang lain. Kalau dia leh bake a cake masa free time dia, ko mintak beli ajer kek tuh. Leh makan ngan anak nanti. Kekeke.


For other tips, surf as below :
http://www.babycenter.com/0_7-survival-tips-for-single-parents_10331331.bc?scid=mbtw_post5m:1273&pe=MlV6U0VNZXwyMDEyMDEwMQ

http://www.singleparentcenter.net/

http://www.buzzle.com/articles/single-parenting-facts.html

http://singleparent.lifetips.com/cat/55085/single-parenting-issues/index.html
 

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.