Thursday, August 11, 2011
 





Baby Muhammad Naddif Asyraf telah berjaya mengeluarkan dirinya dari rahim ibu pada tanggal 1 Ramadan aka 1 Ogos 2011.

Berat 2.75 kg dan sangat perfect. Hehehe. I am a mom, kay. Of course my baby is the perfectest of all babies. Ask any mom, their son/daughter will be the most perfect ones in the world. ;P

Citer nyer....pada 31 July, kul 12:30++ tengahari, tetiba air ketuban pecah. Memula ku sakit pinggang, menggelongsor la dari atas sofa. Tetiba rasa cam terkencing, tapi keluar dari 'tempat' lain. Then after pegi toilet, noticed that air lagik byk keluar. Ngan muka toya tanya my mum, camna rasa air ketuban pecah? My mum jawab, mana la mami tau, korang semua tak der pun pecah air ketuban. Dulu mami turun darah. Erk...tersenyap la daku.

Tapi mmg konpem air ketuban pecah. Cam sungai gitu turunnya. Untuk pengetahuan korang, air ketuban takder kaler maupun bau. Kalau turun walaupun skets ajer, sila pegi spital cepat2. Mesti kena admit yer.

Around 4.++ pm daku dah diadmit ke Hospital Putrajaya. Lepak kat sana tapi takder la sakit apa2 pun, cuma my sakit belakang tuh makin kerap ah. Tapi takder contractions kata dokter. Camna kah contractions tuh? Nurse cakap bila perut tuh
mengeras. Kalau nak bersalin, kena panggil nurse kalau contractions tuh 3 kali dalam 10 minit.

By 1 Ogos, 4.00 am daku dah terjaga sebab sakit belakang setiap 7 minit. Perut pun start mengeras skets bila sakit belakang daku terasa. Nurse check, dia kata diorg akan proceed ngan induce. Wokeh bebeh, guer pun di induce pada pukul 7:30 am. Dalam kul 8.30++ am lebih, rasa sakit belakang makin menjadi2...perut pun mengeras cam bola sepak setiap kali sakit belakang. But still, hanya terjadi setiap 7 minit. Sakit belakang rasa cam nak putus urat, Alhamdulillah mak and hubby ada kat sebelah bagi kekuatan. Daku minta ampun siap2 dari mami and hubby, manalah tau kan (mmg dianjurkan untuk ibu2 yg bakap melahirkan bayi meminta ampun dari suami dan ibu/ayah kerana masa ini, nyawa ibu seumpama di hujung tanduk).

Sakit nak bersalin tak leh nak describe. Sakitnya, Allah sajalah yang tahu, and yg best part tuh, daku baru lalu separuh dari perjalanan. Kadar contractions ikut mesin nurse hanya 24% ajer. Masya Allah...

By 9.50 am, nurse bawak trolley and usung daku ke labour room. Kat sana, kalut skets sebab rupanya serviks daku dah terbuka penuh dari dalam bilik tadi lagik, cuma diorg tak perasan. Sib baik tak terbersalin masa on the way tadi. :( Diorg asik suruh daku turunkan kaki sebab takut terbersalin walhal dokter tak sampai lagik. Kalut la diorg panggil dokter. Daku pulak dapat rasa baby dah pushing nak keluar. Sabar ajer la.

By 10.15 am, baby berjaya keluar. Daku berusaha habis-habisan bila dengar dokter kata, "This is the last time we try, if cannot I have to use forcep". Luluh rasa hati. Walaupun wave contractions dah habis, ku berusaha jugak sehabis tenaga, ke titisan usaha yang terakhir. Alhamdulillah, baby dapat keluar secara normal. Walaupun dokter cakap heartbeat baby dah lemah by that time, tapi tangisan Asyraf berkumandang 1 labour room.

Daku amat bersyukur mendapat dokter dan nurses yang sporting dan sabar (walaupun baju nurses hampir koyak daku tarik), kepada Hanim & Saleh dan Hanum & Kabul yang memberi sokongan padu, mami yang tidak putus2 membaca yasin dan bermunajat kepada Allah untuk kesihatan daku dan baby, kakak2, adik, abang2 dan adik ipar, Nenek (yg bagi air selusuh dan minyak selusuh), Chu Bi dan Mok da sebelah suami yang sentiasa memberikan nasihat dan semangat kepadaku, kepada suami tercinta yang sentiasa berada bersamaku sepanjang perjalanan yang menakjubkan ini (hampir patah tangan dia ku kerjakan) dan terutama sekali kepada Allah yang memberikan daku pengalaman yang tidak mungkin daku lupakan ini dan kelahiran yang agak senang.

Kepada kawan2 yang sentiasa memberi nasihat dan berkongsi pengalaman, terima kasih sahaja yg dapat daku ucapkan atas doa kalian.

Semuga umurmu panjang dan membesar menjadi orang yang bertakwa dan beramal soleh. Amiiinnnn...
 

1 Comments:

Tahniah sis :)

Lama tak melawat blog ni, terlepas berita gembira ni.

Alhamdulillah, welcome to parenting club, ehehehee!

By Blogger Pedang Bertuah, at 7:54 PM  

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016

December 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.