Monday, July 04, 2011
 

Bebelan dari ibu yang mengandung.

Dah dekat2 hujung nih. Kalau daku cakap sakit perut ajer, semua orang start panicking. :(

So, kekadang daku diam ajer tahan pedih perut.

Ierlah, dah terbelah everywhere. Barulah daku tahu, perut yang cracks kaler ungu. Pecah kedarah kata my mom. Take note yer. Daku asik tgk after pregnancy, semua strata kaler antara kaler kulit ngan putih. Mana la daku penah tgk yg kaler ungu berselang seli ngan kaler kulit. Rupanyer, kalau baru pecah, kaler ungu, and agak sangat perit. Tahan ajer la yer.

Kalu boleh, take care supaya jangan kena selsema (as if that is easy to do). Skang ngan selsema, ngan tak leh bernapas, ngan berdengkor nyer, ngan kebas kaki/tangan, ngan perit perut dan sakit belakang...Tuhan saja lah yg tahu seksanyer nak tido malam (or siang in some cases). Baby pun dah redha aje, dulu kalau pusing kanan, dia asik gerak2...ierlah dah menghimpit dia. Tapi semalam, dia tido ajer diam2. Kesian kat ibu yg really, really required extra rest. Saaaayaaaang baby.

Always make sure ada sokongan bila ngandung nih. Alhamdulillah, my mom is here. Kalau idak, lagik la berterabur rumah. Plus, yang paling penting, takder orang nak tolong daku bangun lepas duduk. Kekeke.

Another thing NOT to do. Angkat menda. Mak daku tak bagi daku angkat menda berat AND ringan. So, bila daku engkar, whole 2 days rasa sakit perut dan kawasan2 semeter dikelilingnyer. Padan muka daku. Engkar lagik cakap mak daku. So korang, jangan buat cam daku. If ur mom forbid, ikut ajer lah yer.

Pemakanan wise, mebe sebab daku selsema, pemakanan makin kurang. Tapi daku dapat predict, this week nyer checkup, mesti makin berat. Wakaka. Last 2 weeks, baby dah berat 2 kg (Alhamdulillah). So, suppose this week shld be tambah arnd 400 gm kot. Takpe, baby nyer pasal...biarlah ibu gemuk. Walaupun daku tak sanggup nak tgk gambar diri sendiri dalam photo. Bulat cam belon berjalan, muka pulak cam bulan purnama. Kekeke.

Waaaaaaaaaa.....I am really, really, really fat. Sampai kakak sendiri pun tak kenal bila jumpa. Leh tak??? Sib baik kak Edah comel, kalau idak, mau daku nangis tepi penjuru masjid. ;)

Kaki and tangan wise, bengkak tak hengat nyer la. Tapi yg best, nurse kata tak bengkak, just water and fat. Lagik la sedeh. Dokter siap nasihat, nanti lepas bersalin, sila exercise. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......sib baik daku dah tak leh berlari. Kalau idak, daku dah nak berlari dari spital ala videoclip Awan Nano tuh.

Aching EVERYWHERE. Sometimes, tempat yg takde kait pun leh sakit and berdenyut. Takper sayang, ibu tahan aje for you. Patut la Nabi kata, kalau derhaka kat ibu, masuk neraka. Skang, daku dah paham apa yang dihadapi oleh my own mami. So, no more derkaha. I will be a very good daughter from now on. Janji!!

Last 2 weeks, dokter cakap daku still dalam pemerhatian. Since baby dah pusing, with my placenta previa type 1 and my height (errr....apparently ada kaitan yg kuat) and the size of my butt (masa nih la daku bersyukur mempunyai butt yg besau), so kemungkinan besar (no pun intended) leh bersalin normal. Insya Allah. So, hopefully good news la this week. Kalau idak, redha ajer laaaa.

Dokter cakap kalau rendah atau mempunyai size badan yg nipis, kemungkinan kena C-Sect adalah lebih tinggi. So, take note yer. Kalau rasa diri tergolong dalam golongan tersebut, kena prepare extra RM, between RM5k ke RM7k. Cash or credit card pun boleh lah, so make sure ur credit card kosong yer.

Daku pilih spital yg agak dekat. Rasa cam sempat la kalau nak drive bila start sakit. Tapi, sayang, tunggu ayah yer. Ayah nak tgk kelahiranmu ke dunia. :)
 

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016

December 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.