Friday, May 06, 2011
 

Apa yang tidak digalakkan atau perlu dielakkan semasa mengandung :

1) Berlari/Berjalan Pantas. Kecuali jika kamu memang pelari negara atau selalu berlari2 mengejar masa. Satu petang tuh, disebabkan gelap nak ujan, ku pun berjalan dengan pantas ke kereta. Bila nak kuar balek dari keta tuh...tetiba...Ugghhh...perut udah cramp. Percayalah, belly cramp is not funny. 1 malam rasa senak perut seh. Nak bangun berjalan cam biasa pun kena tahan perut. :(

2) Cirit-birit. Slalu masa mengandung, sembelit aje. Bayangkan dah la anda sembelit, kemudian sakit perut nak cirit-birit. Sebelum buang part yang loose tuh, nak kena bersihkan kepala paip yang tersumbat. Sampai rasa nak pitam dalam toilet woo, daku dah berpikir nak duduk melepok aje la dalam toilet tuh. So, jaga pemakanan supaya mengelakkan gejala cirit-birit nih. Pegi jumpa dokter kalau cirit lebih dari 3 kali, atau lebih dari 24 jam. Sebab takut, ternyah-hidrat yg melampau, leh kacau baby kat dalam tuh.

3) Jatuh. Alhamdulillah setakat nih daku tak jatuh lagik. Bahaya jatuh nih sebab tatau sama ada kesihatan ibu dan baby terjejas ke idak. Ierlah, dah kalau baldi penuh air pun jatuh leh pecah, inikan pula manusia. Kalau terjatuh, terus pegi check dokter, jgn tunggu2 lagik. Scan baby sama ada ok ke idak, ibu pun nak kena check sekali.

4) Memakan menda yg boleh menyebabkan muntah. Ada article yg cakap, morning sickness itu bagus kerana ia boleh mengelakkan ibu dari memakan menda yang mengandungi toksin dan boleh membahayakan baby. Tapi kalau mu dah tahu mu allergic kepada sesatu menda tuh, jangan la gatal2 makan. Bukan apa, penat woo muntah. Kekadang sampai terkelepek terus, takde apa dalam perut the whole night. For me, daku allergic kepada buah plum. Salah satu buah kesukaan tuh, tapi setiap kali makan mesti muntah. Tak makan, ok la pulak. Adehhhh....baby tak suka buah plum yer.

5) Menekan diri untuk melakukan sesuatu walaupun tenaga tidak cukup. Sebagai contohnya, menggunakan kederat yang ada untuk mengemas rumah, mop, sapu lantai, sapu sawang, cuci ekon, etc. Bukan apa, semasa mengandung nih, tenaga yang digunakan walaupun tak nampak tetapi amat besar. Kira sajalah, seorang ibu mengandung tgh lepak tgk tv akan lebih menggunakan tenaga dari seseorg yang vakum carpet dan mencuci tingkap. So, kalau perlu, minta pertolongan org lain. Percayalah, walaupun mu rasa cam leh buat semuanyer, lepas adrenaline mu dah mengalir, mu akan terkelepek cam nak pensan. PERCAYALAH!

6) Memakan menda manis. 1 perkataan = Diabetes. Bahaya wooo. Kalau ibu mengandung kena diabetes, kemungkinan untuk C Section kerana bayi terlampau besar. Na'uzubillah. Adeh, susah jaga diet semasa mengandung, dan akan selalu tersasar. Especially cam daku, yg asik lapar sentiasa. ;)

7) Stress!! Jangan stress, emotional ke, keja ke, whatever. Reduce the stress. Badan dan emosi dah cukup tertekan ngan new development nih. Tetiba nak tambah stress lagi? Jangan la, kang naya aje dapat hypertension. Bahaya woo masa ngandung nih. Kang tak pasal2 C-section. Naya aje. Daku pun sib baik boss dah kasi orang untuk start transfer knowledge, so kurang skets la keja daku. Tapi still terkejar2 la, but at least weekend and night dah start kurang.
 

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.