Tuesday, May 31, 2011
 

http://www.babycenter.com/0_the-12-things-you-miss-most-during-pregnancy_10315994.bc?showAll=true

Hehehe. Well, what do I miss now since I am the size of a huge cruiser ship?


1) Coffee! Ok, I need to put it as number 1 since I am a coffee junkie. Take it black wt sugar, wt milk, nescafe, whatever....I love coffee in all its form. Dulu minum 2-3 mugs per day. Now kena reduce to 1 measly cup per day..tuh dah max dah tuh. :(


2) The feeling of being sexy. They do say that being sexy is in the attitude. Banyak lah! How can you feel sexy when you can only wear low heels, wear tent like clothes that should be able to house a family of Mongolians, wobble left and right like a penguin when you walk, so large that you cannot walk between the aisle of a shopping mall and cannot even remember whether you had eaten for breakfast and since you are really hungry, you eat breakfast again? Also, whenever I move, it feels like Hagrid is walking among the schoolchildren at Hogwarts. Why are the people so small and skinny? Sigh..


3) Ability to sleep the whole night without waking up at all. Toilet breaks and nightmares...camno nak tido? Tuh tak termasuk tak leh tido sebab perut, belakang and tepi sakit. Also, nak masuk ke my favourite position pun sangat la tak dapat. :(

Posture yg selesa masa tido adalah amat digalakkan, seperti masa nak tido letak 1 bantal kat celah kaki, 1 bantal nipis lapik perut dan 1 bantal kepala yang memanjang sehingga boleh dipeluk ngan tangan.

Ada 1 lagik posisi yg lagik selesa, pastikan orang yg tido kat sebelah tuh menelentang. Then pusing badan anda sehingga 3/4 turn dengan 1 tangan atas perut dia and 1 lagi tangan ke belakang anda. Cuma perlu pastikan pasangan tido anda tido ngan nyenyak dan tak bergerak2 atau bercakap2. :D


4) Ability to sit down for a couple of hours quietly. It may seem petty, but I do want to enjoy a movie or read a book without running to the toilet 2-3 times in an hour. Sib baik my dear hubby buat movie room kat umah, huuuuuuge screen. Pasang movie tgk citer yg ada aliens best woo. Bila rasa nak pegi toilet, pause kan dulu. wakaka.

Kalau pegi shopping, semua toilet kat situ daku ziarah. Especially kalau time baby active, kejap2 toilet, kejap2 toilet. Ada one time tuh, rasa 3/4 of the toilets kat dalam Sunway tuh daku pegi.


5) Kenyang. I am too hungry all the time. Snacks are my best friend now. I have a cache of food in my office drawers and it is all mine and mine alone!!

Makan byk buah, oats dan menda2 yg byk serat. Insya Allah kenyang anda akan berpanjangan.


6) Rasa bertenaga. Bila abis keja, sampai umah aje, tenaga dah abis. Penat giler, nak jalan pun kekadang cam lebih kepada merangkak. Sampai umah, terjelepok dulu. Rasa cam kertas aje, terlepok atas karpet....and collapse is the exact word to describe me at the end of the day.

Nih, chek tak leh nak tolong. Kekadang kena minta tolong hubby buat keja umah, or minta tolong dust bunnies untuk belari ke tong sampah ngan sendiriknyer.


7) Rasa senang bernafas. Usually dia tersangkut2, so kena alert skets pasal nih. Kalau tetiba rasa napas makin lama makin pendek then start tercungap2, tuh dah area kuning dah. Bangun cepat duduk sambil sandar kat dinding. Bukan apa, penah jadik sekali daku ingat tido tuh leh senang nak bernapas, end up longlai, takder tenaga langsung. Sib baik ada orang kat umah.


Err...ada byk lagik, tapi daku tak ingat. Momnesia on the strike. :D
 


Wednesday, May 25, 2011
 




Tahniah kepada Aida dan Faishah atas majlis perkahwinan mereka pada Sabtu, 21 May 2011 yang lepas.

Pengantin sama cute dan sama padan.

Semuga jodoh diberkati Allah dan bahagia selamanya sehingga ke syurga.

Tengok, dulu panicking, tapi majlis berjalan dengan penuh seri dan vogue gitu. hehehe.
 


Monday, May 23, 2011
 

Satu malam tuh, masa nak tunjuk suh mamak yang isi nasik kat daku tuh amik terung, perut daku terlanggar bekas kaca meja dia. Adeeeeh. Kekeke.

Kalau lalu aisle nak pilih baju2 kat jusco, daku tatau nak jalan berdepan or mengiring. Rasa mengiring dah lebih size dari jalan berdepan. Kalau dulu, lalu mengiring leh lepas, nih kalau mengiring, sangkut perut. So, end up daku buat derk aje laaaaa, pilih kawasan laluan yg least resistance.

Bila jenjalan, perut sampai dulu. Kalau silap adjust memang asik terlanggar menda aje. Dah la depth perception daku nih fail skets. My hubby penah sound, "Yang, tersangkut perut tuh." Blur kejap daku, then baru terperasan, perut daku dah tersangkut. wakaka. Terukkan? Kesian baby, ibu slalu blur.

Cakap pasal blur, lately asik terlupa menda aje. One night tuh load baju dalam washing machine, pagi esok tgk, laaaaaaaaa...daku tak on kan menda tuh. Tadi nak buang sampah, tertinggal la plak bekas sampah dalam sinki. Nak bawak barang ke opis, kena set letak skali ngan notebook bag, tuh pun kalau nasib tak baik, kena tinggal gaks. Masuk ke bilik nak amik barang, daku leh terpinga2 tak ingat naper masuk dalam bilik. Kuar balek, lepok tgk tv...sonang.

:)

Pregnancy brain daku mmg agak teruk ah. So, skang daku ada list for everything...especially groceries shopping. Paling best, daku dah sampai ke kedai and terperasan the shopping list tuh tertinggal. Adehhhhhhh....

Jangan over risau, Pregnancy Brain or Momnesia nih mmg biasa untuk ibu2 mengandung. Terutama bg ibu2 yg tak dapat cukup tidur dan terpaksa bergelut dengan kerja seharian yg bertimbun.

Cuma risau kalau anda kehilangan memory jangka panjang seperti cara2 untuk memandu, ia mungkin disebabkan oleh faktor2 lain seperti Alzheimer. Tapi, jumpa dokter dulu yer sebelum terlebih risau. :)

More linx on Pregnancy Brain.
http://www.webmd.com/baby/features/memory_lapse_it_may_be_pregnancy_brain
http://www.babycenter.com/0_forgetfulness-during-pregnancy_236.bc
http://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/forgetfulness.aspx
http://www.wisegeek.com/what-is-pregnancy-brain.htm
 


Friday, May 20, 2011
 

My fault....missed my maternity class. Siap tersilap masuk kelas Penyusuan Ibu.

Well, at least now I know how to bf a baby. Kalau tak lepas gaks, minta tolong Mami la. Dia dah bf 3 babies dulu, kekeke.

Kelas Maternity dah daftar for next week, kali nih buat sob stories so dapat daftar Anum sekali. This time will make sure daku sampai awal. Insya Allah. :)

Dah mula reading abt labor. Ye la, dah nak masik 3rd trimester...errr...ke daku dah masuk pun? Pengiraan asik tak betul aje, wakaka. Tensen dokter bila tanya daku minggu ke berapa.

Masalahnyer, makin baca pasal labor, makin takut rasanya. :`(

A fren yg advance 2 weeks in front, dah start rasa Braxton-Hicks contractions. Daku tak rasa apa2 pun lagik. Actually, camna rasa contractions tuh ah? kekeke.

Adehhh...baby preparations pun tak cukup lagik. Byk menda tak siap lagik nih. Beg baby and beg mummy pun tak fully isi, my hubby dah tanya bila nak letak the bags dalam keta? Errr....weekend nih will start basuh baju2 baby kat umah tuh, nak keringkan and start packing.

I'm scared. But then, millions of ladies all over the ages had given birth, takkan daku tak leh buat, kan...kan.....KAN???


What labor feels like :
http://www.babycenter.com/0_labor-what-it-feels-like_10339941.bc?scid=preg_2_20110519_A:2&pe=MlV6U0VNZXwyMDExMDUxOV9B


I want my Mommy!! Sob, sob.
 


Thursday, May 12, 2011
 

Daku tak paham. Kenapa Hospital Putrajaya tanak accept daku dalam maternity class dia? Staff Nurse dia cakap kena daftar antara minggu 24 ke 36. Next class is mid of June. By that time, daku no where near minggu ke 36 pun.

Malas nak argue, since daku dah menunggu dia cakap dalam tepon dekat setengah jam and dia tengah pegang chart bulat yg calculate minggu ngandung tuh. Btw, kelas maternity kat Hospital Putrajaya kena daftar kat O&G, RM65 per pasangan. Diorg hanya amik 8 pasangan aje per class and class tuh pun schedule ikut suka pihak spital aje. So, call dulu and get the schedule. Daftar and pembayaran for the class kena buat personally kat hospital. Err, takder la daku bertanya pulak kalau daku sorang, leh dapat half price ke idak? Takkan nak bawak Bit kot masuk ke maternity class? Mau kena colek menatang comel tuh. Nangis Anim. :D

Sempat ter slip kat toilet Hospital Putrajaya, sib baik tak sampai terjatuh.

So, daku pun membawa diri ke Hospital Serdang. Hospital Serdang tgh renovation so kena masuk ikut tepi cafe. Daku try masuk dari belah emergency, terberenti bila notice dah termasuk ke bahagian Triage (all flu, H1N1, H2N2 kat sini). Adeh, dah la daku mengandung, cepat2 la daku melarikan diri. Sampai kat sana, pegi ke O&G, cakap nak masuk kelas maternity. Staff Nurse senang aje tulis nama and number tepon, bagi a few dates untuk daku pilih, pesan suh daku sampai awal skets and siap! So, my maternity class is next Thursday! Yeay, tak de la susah2 sangats nak kira daku week berapa, etc, etc. And kelas kat Hospital Serdang nih free. Hehehe.
 


Monday, May 09, 2011
 

Satu lagi perkara yang perlu diambil berat oleh bakal2 ibu.

Jika anda mengalami masalah sukar bernafas, duduk tegak dan beritahu orang di sekeliling anda.

Masalah ini akan berlaku secara perlahan2 dan creeps up on you. Selalu antara tanda2nya :

1) Mengalami kesukaran untuk bernafas dari hidung, secara tak sedar anda mula bernafas dari mulut. Tercungap2 ala goldfish gitu.
2) Bibir terasa kering.
3) Badan terasa semakin penat.
4) Kepala terasa pening2 lalat.
5) Makin sukar untuk fokus.
6) Anda selsema, tak kisah lah selsema sikit atau teruk.

Jika anda ada sekurang2nya 4 simptom seperti di atas, berjaga2 lah.

Jangan berbaring dan duduk diam sorang2. Bahaya kemungkinan besar anda akan terlampau lemah sehingga tidak dapat bangun dan orang sekeliling tidak tahu masalah anda. Perkara ini tidak boleh dianggap remeh kerana kekurangan oksigen yg lama boleh menyebabkan trauma kepada bayi dalam kandungan dan juga ibu.
 


Friday, May 06, 2011
 

Apa yang tidak digalakkan atau perlu dielakkan semasa mengandung :

1) Berlari/Berjalan Pantas. Kecuali jika kamu memang pelari negara atau selalu berlari2 mengejar masa. Satu petang tuh, disebabkan gelap nak ujan, ku pun berjalan dengan pantas ke kereta. Bila nak kuar balek dari keta tuh...tetiba...Ugghhh...perut udah cramp. Percayalah, belly cramp is not funny. 1 malam rasa senak perut seh. Nak bangun berjalan cam biasa pun kena tahan perut. :(

2) Cirit-birit. Slalu masa mengandung, sembelit aje. Bayangkan dah la anda sembelit, kemudian sakit perut nak cirit-birit. Sebelum buang part yang loose tuh, nak kena bersihkan kepala paip yang tersumbat. Sampai rasa nak pitam dalam toilet woo, daku dah berpikir nak duduk melepok aje la dalam toilet tuh. So, jaga pemakanan supaya mengelakkan gejala cirit-birit nih. Pegi jumpa dokter kalau cirit lebih dari 3 kali, atau lebih dari 24 jam. Sebab takut, ternyah-hidrat yg melampau, leh kacau baby kat dalam tuh.

3) Jatuh. Alhamdulillah setakat nih daku tak jatuh lagik. Bahaya jatuh nih sebab tatau sama ada kesihatan ibu dan baby terjejas ke idak. Ierlah, dah kalau baldi penuh air pun jatuh leh pecah, inikan pula manusia. Kalau terjatuh, terus pegi check dokter, jgn tunggu2 lagik. Scan baby sama ada ok ke idak, ibu pun nak kena check sekali.

4) Memakan menda yg boleh menyebabkan muntah. Ada article yg cakap, morning sickness itu bagus kerana ia boleh mengelakkan ibu dari memakan menda yang mengandungi toksin dan boleh membahayakan baby. Tapi kalau mu dah tahu mu allergic kepada sesatu menda tuh, jangan la gatal2 makan. Bukan apa, penat woo muntah. Kekadang sampai terkelepek terus, takde apa dalam perut the whole night. For me, daku allergic kepada buah plum. Salah satu buah kesukaan tuh, tapi setiap kali makan mesti muntah. Tak makan, ok la pulak. Adehhhh....baby tak suka buah plum yer.

5) Menekan diri untuk melakukan sesuatu walaupun tenaga tidak cukup. Sebagai contohnya, menggunakan kederat yang ada untuk mengemas rumah, mop, sapu lantai, sapu sawang, cuci ekon, etc. Bukan apa, semasa mengandung nih, tenaga yang digunakan walaupun tak nampak tetapi amat besar. Kira sajalah, seorang ibu mengandung tgh lepak tgk tv akan lebih menggunakan tenaga dari seseorg yang vakum carpet dan mencuci tingkap. So, kalau perlu, minta pertolongan org lain. Percayalah, walaupun mu rasa cam leh buat semuanyer, lepas adrenaline mu dah mengalir, mu akan terkelepek cam nak pensan. PERCAYALAH!

6) Memakan menda manis. 1 perkataan = Diabetes. Bahaya wooo. Kalau ibu mengandung kena diabetes, kemungkinan untuk C Section kerana bayi terlampau besar. Na'uzubillah. Adeh, susah jaga diet semasa mengandung, dan akan selalu tersasar. Especially cam daku, yg asik lapar sentiasa. ;)

7) Stress!! Jangan stress, emotional ke, keja ke, whatever. Reduce the stress. Badan dan emosi dah cukup tertekan ngan new development nih. Tetiba nak tambah stress lagi? Jangan la, kang naya aje dapat hypertension. Bahaya woo masa ngandung nih. Kang tak pasal2 C-section. Naya aje. Daku pun sib baik boss dah kasi orang untuk start transfer knowledge, so kurang skets la keja daku. Tapi still terkejar2 la, but at least weekend and night dah start kurang.
 


Tuesday, May 03, 2011
 

Osama Bin Laden dah mati?

Takut benor dunia Mat Saleh ngan manusia nih yer. Sampai kubur pun diorg tak berani kasi. Dilontarnya mayat si Osama ke dalam laut. Takut jadi wali keramat? Takut dipuji dan dipuja oleh orang2 lain?

Betul ke dah dimandikan dan disembahyangkan? Bukan apa, Mat2 Saleh nih bukan boleh diharap, pengetahuan pasal Islam nih cetek. Di belasahnyer buat semayang Zohor, camne?

Also, Mat2 Saleh nih dah diketahui sangat la kurang ajar. Bukan leh percaya, sebab dendam kesumat yang mendalam, mau dibalingnya si Osama buta2 ke dalam laut. Sedangkan si Saddam Hussein pun di semelihnya pada pagi Hari Raya Aidil Adha, di buat korban (cuma sib baik diorg tak buat kenduri aje ngan daging dan tulang si Saddam).

Bukan aku mengagungkan perbuatan kedua2 Osama dan Saddam, cuma kekadang tuh rasa over sangat si Mat Saleh nih nyer ketakutan terhadap manusia berdua nih. Aku pun tak suka bila diorng berperang dan membunuh manusia2 yg tak berdosa, cuma aku rasa Mat Saleh lebih ramai membunuh manusia lain semasa nak carik Saddam dan Osama; dan Mat Israel lagik byk membunuh manusia2 yg tak berdosa dari kedua2 nih digabungkan.

Tak percaya, tgk aje la skang nih di Libya, nak bunuh Gaddafi nyer pasal, sanggup dilanggar dan dibomnyer Libya. Atas semangat nak bebaskan Libya, dah berapa ramai manusia tak berdosa yg dia bunuh?? Adakah bayi, kanak2 dan perempuan2 tuh penah serang ahli NATO? Bayi nak angkat botol susu pun tak mampu, buleh ke dia angkat senjata tembak ahli NATO? Logik akal mana yang membenarkan org lain tetiba pegi serang negara lain atas alasan nak bebaskan negara tersebut?

Opss, tuh logik akal Mat Saleh.

Ala...yang diagung2kan oleh doonia tuh.

Giler. Giler dah doonia dan manusia2 skang nih.

Tapi kan, segiler2 Osama dan Saddam, kekadang kita nampak gaks logik diorg. Tapi segiler2 Mat Saleh, sampai skang aku tak paham pasal apa si US sokong Israel rampas tanah Mat Palestine dan tembak rakyat Palestine sesuka hati.
 












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016

December 2016

January 2017

February 2017

March 2017

April 2017

May 2017

June 2017

July 2017

August 2017

September 2017


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.