Thursday, March 10, 2011
 

Sembelit.

Antara masalah utama daku sekarang.

Dulu cam clockwork, sehari 2 - 3 kali pegi membuang. Skang, dua tiga hari sekali pun dah nasib baik.

Dokter cakap minum air bebyk, bykkan makan sayur dan buah, exercise, yadda yadda, bla bla bla.

Ok, untuk manusia2 sepertiku yang kureng makan sayur, exercise pun jauh ayam panggang dari api barbeku, cuma try cam kat bawah nih.

1) Makan buah betik, pisang atau mempelam. Make sure kalau betik, separuh biji size sederhana sehari...kalau pisang, 2 biji sehari dan kalau mempelam masak, sebijik sehari. Bg mempelam, telan seberapa byk serat yg dapat. Jangan lulur2 isi dan buang serat dia tuh.

2) Makan buah-buahan kering seperti kurma, buah tin (fig) dan peach. Daku try makan minima 3-4 biji buah-buahan tersebut setiap hari. Kalau dapat kurma Mekah tuh, lagik besar lagik bagus. Kalu idak, kurma Giant pun boleh.

3) Bila terasa nak membuang air besar, jangan tangguhkan. Meeting ke, apa ke, buat excuse untuk ke toilet. Kadang2 kalau kita lewatkan dia, terus ilang semangat tersebut. So, if you need to go, just go.

4) Kurangkan kopi, teh atau coklat. Semuanya berkemungkinan untuk membuang air dalam badan dan mengeraskan lagi bahan buangan anda. Kalau nak buang coklat dalam tong sampah, jangan. Meh pass kat daku. Daku sanggup sembelit especially untuk Ferrero Rocher.

5) Untuk orang yg tak mengandung, masa kat dalam toilet tuh, cuba masa nak membuang tuh, sengetkan badan ke kiri dan cuba urut slow2 perut tuh dari atas ke bawah. Jangan pulak urut dari bawah ke atas. Pitam kang dalam toilet tuh.


Elakkan :

1) Membaca dalam toilet.
Membaca boleh mengurangkan konsentrasi yang diperlukan untuk membuang dan akan menyebabkan makin tak lawas.

Tak termasuk trace of poo yang mungkin terlekat kat buku (yarkh) atau bahawa memang Nabi Muhammad s.a.w pun tak bagi lelama lepaks dalam toilet. Tuh tempat setan lepak masa azan. Yang nak pegi lepaks sekali ngan setan tuh nak buat apa?

2) Untuk yang pregnant, jangan tetiba nak makan oat bebanyak. Kalau dah biasa, baguslah dan teruskan usaha murni anda. Tapi kalau sebelum nih tak penah makan, tetiba nak makan semangkuk penuh sehari...ini akan menyebabkan anda makin susah nak membuang. Bukan apa, sistem pencernaan dah slow down masa ngandung, bila makan kuantiti serat yang tinggi, boleh menyebabkan sistem usus anda tersumbat. Kalau nak jugak, start slow...Tambah 2 sudu makan oat dalam milo ke, minggu depan, tambah jadik 3 sudu. Ingat, masa mengandung bukanlah masa yang sesuai nak test menda2 baru. Err....except baju baru dan seluar baru.


Selamat mencuba. ;)
 

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.