Friday, January 28, 2011
 

Daku confius.

Perempuan ada 9 nafsu dan hanya 1 akal, dan Lelaki ada 9 akal dan 1 nafsu.

So, dengan nisbah di atas, patut lelaki lebih cerdik lah kan?

Tetapi kenapa perempuan yg banyak di universiti?

Owh, ada mereka yang menjawab, sebab demographik menunjukkan kelahiran bayi perempuan melebihi bayi lelaki. Jadi, perempuan lebih ramai maka nampaklah perempuan yang ramai masuk universiti.

Logik.

Tapi, kenapa pula Pusat Serenti dan Penjara ramai lelaki pulak? Demographik berbeza kah? Tetiba ajer kat kawasan2 tersebut ramai lelaki?

Dan yang lagi pelik, kalau dah lelaki ada 9 akal, mesti lelaki itu lebih segalanya. Berpendidikan tinggi. Bersopan santun. Berwawasan. Kan?

Tapi kenapa peratusan yang beria-ia nak berperang, merogol anak/cucu/jiran, membunuh keluarga, merompak, menyamun, memecah rumah, meragut bag....adalah lelaki?

Tak penah pulak daku dengar perempuan mengamuk sambil membunuh berkampung-kampung manusia. Tapi lelaki...Hang Jebat dah buat perkara tersebut.

Owh, maaf, itu adalah watak rekaan semata-mata.

Tapi dalam sejarah ada ramai lelaki yang membuat pembunuhan beramai-ramai. Antara yang terkenal adalah Hitler, Mao Zedong, Pol Pot, Joseph Stalin. Tuh bukan berkampung-kampung dah, dekat abis rakyat dikerjakannya.

Hmmmm....

Sehabis-habis perempuan mengamuk pun sebab suami balek rumah tak reti nak tolong buat kerja rumah. Ierlah, kerja dah satu hari penuh, balek rumah nak mengemas lagik, nak mengejar anak2 suruh mandi spy sempat siap ke tuisyen, nak memasak lagik, nak menghantar anak ke tuisyen lagik, nak sambung membasuh/mengemas utensils yang digunakan untuk memasak/dinner tadi, nak membasuh baju, nak menyidai baju, nak melipat baju yang dah kering, nak sediakan barang2 untuk anak2 ke sekolah esoknya, nak check buku kerja budak2 tuh, nak seterika baju suami untuk ke tempat kerja esoknya lagi.

Yang si suami, balek umah tergolek depan tv sambil baca akhbar. Alasan dia, penat kerja satu hari. Dia kan pencari nafkah untuk keluarga. Agaknya terlupa yang si isteri pun tolong membayar semasa membeli groceries untuk rumah, tolong membayar kereta dan rumah. Ierlah, dah 9 akal, tak termasuk penat memikirkan masalah dunia agaknya.

Daku bukan nak menghentam, tapi rata2 itulah masalah perempuan sekarang.

Lelaki ada 9 akal, tapi tak tahu lah apa kegunaan 9 akal tersebut.

Rugi kan?

Daku pasti, tak semua lelaki yang mensia-siakan kegunaan 9 akal tersebut. Tapi peratusan yang menggunakan hanya 0.000000001% dari akal tersebut, adalah sangat tinggi.

Tak percaya? Buka lah surat khabar atau tengok berita jam 8.

Atau, tepuk dahi, tanya bila last time kamu (lelaki) menolong isteri mengemas rumah? Err, takat buang sampah kat tong sampah depan umah seminggu sekali tuh tak dikira yer.

:)
 


Tuesday, January 25, 2011
 

Tgh buat research pasal kesihatan emosi ibu dan bayi.

"Consider the long-term effects of your emotional life. One of the most controversial areas of prenatal research is the study of correlations between a mother's emotional life while pregnant and the later personality of her child. Is an anxious mother more likely to produce an anxious baby? Studies relating maternal attitudes to the emotional development of the offspring do indeed reveal a tendency for anxious mothers to produce anxious babies. They also show that mothers who resented being pregnant and felt no attachment to their babies were more likely to have children who had emotional problems. Mothers with less anxious pregnancies, whose babies were wanted and loved, tended to have emotionally healthy children. While studies suggest that the short-term emotional upsets and quickly resolved anxieties that occur in all pregnancies do not harm the baby emotionally, major emotional disturbances and unresolved stresses throughout the pregnancy, may lead to emotionally troubled children. Extreme maternal distress even poses a risk of hurting baby physically, as it has been linked with increased risk of prematurity and low birth weight."


Ibu yang stres boleh menyebabkan bayi dilahirkan pra-matang, bayi sentiasa menangis dan kemungkinan membesar dengan pelbagai masalah. Ibu yang sedih, adakah akan menyebabkan anak menjadi melankoli?

So kena jaga level stress daku. Dah malas nak kisah pasal hal2 dunia. Biarlah daku dengan anak ku.


http://www.askdrsears.com/html/1/T010608.asp
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070605032909AAesWw5
 


Friday, January 14, 2011
 

Sayer dah 4 bulan kawen.

Eeeeeeee.....

Kenapa cam ayat di atas tuh ayat gatal ajer?

Eeeeeeee.....

Happy anniversary to me and my hubby.

Eeeeeeee.....


;)
 


Thursday, January 13, 2011
 

Griping Post! Jangan baca kalau tanak rasa depressed!!!


Argh!! Daku dah gemuk!!

Last check, my BMI is at 24.77.

Fat, chubby, gedempol....err...gedempol mebe tak lagik kot. Tuh kalau dah obese kan?

Agak2 kalau nak dukung, mesti kena pakai kren. Kalau sorang nak angkat daku, mesti tak terangkat seh. :(

Waaaa....chek dah gemuk.

Everyday penat, Tuhan saja la yang tahu. Balek umah, sempat lipat baju and basuh pinggan, dah
tercunggap2. Tuh tak sempat nak mandi lagik tuh!! So, daku limitkan menda to potter around the house. Fenat sesangat beb. Sometimes aja daku masak, tuh pun bila banyak skets energy yang tertinggal by the end of the day. Bukan apa, kalau takat daku ajer, beli laksa satu bungkus pun dah full. Takder maknanyer daku nak masak nasik and 3 course meal. Mau terkelepek daku lepas tuh, tak sempat nak kemas anything else dah and confirm daku tak makan sebab terlalu penat masak.

Tak termasuk daily pening and mengantuk....most weekends, lepak umah sambil terjelepuk depan tv. Kalau nasib tak baik, leh nampak lantai bergerak sendiri. Pandai2 la rendahkan badan. Most of the time, ngantuk, menguap cam hippo tak cukup oksigen tapi bila nak try tido, tak berapa nyenyak. Rasa nak termuntah semua datang. :(

Daku rasa nak kena start berjalan slow ah. Hanim dah bising, sebab dia nampak daku terus stop berjalan pantas lepas kawen. Might be the main contributor to my kepenatan dan pening yang melampau nih.

Dah la tuh, sistem pengairan daku tersangat lancar tapi sistem pembajaan daku tersangat slow, kekadang start wondering...tersumbat agaknyer. Daku tanya dokter, dokter cakap jaga aja la...kalau berdarah or sakit, then baru datang jumpa dia. Wokeh noted!

Ntah la. Too many question marks....tapi as long as dokter cakap tekanan darah daku normal, daku rasa ok lagik ah. :)
 


Monday, January 03, 2011
 

What are my achievements for year 2010?

Personal-wise, a lot. :D

I feel like doing a Cheshire cat all the time now.

Well, first of all, I managed to undergo LASIK treatment for my eyes. Yes, I am now spectacles free. Feel like reborn....tho sometimes very early in the morning, I still groped around for my phantom spectacles. ;)

Managed to get married too. And there is another good news, but since I am a bit superstitious, I will only divulge the secret in a few months.

So, 2010 is a really crazy year. I started being happy and carefree, and end up being happily married. Hope that our marriage will stand the test of time.

This is NOT a conventional love story and we are still laughing our heads off on all the twists and turns. My advice to all the single ladies out there, is to :
a) Go with your gut feelings. Just fart when you need to, and if he stands by you, he is a keeper.
b) Show your darkest feelings, blackest temper tantrums and your baddest attitude. If he still stands by you, he is a keeper.
c) On one of the brightest day, don't wear any make-up. At all!! If he is still standing beside you, he is a keeper.
d) On one of the brightest day (suggest that it should be a different day from c) above. after all, better not give him too much tests per day ), wear your frumpiest clothes. If he stands by you and still smiling, he is a keeper.
e) When going shopping, make sure he picks the biggest tab. You should only pay the smaller ones, if at all. If he offered to pay all, he is a keeper.
f) (For Muslim only) if he doesn't pray....leave.

Up to you to choose to either test all, or select a few. My advice, is to do all. ;)


So, may the new year, 2011 brings us more prosperity and happiness. And world peace!!
 












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016

December 2016

January 2017

February 2017

March 2017

April 2017

May 2017


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.