Tuesday, November 11, 2008
 

Aku ada satu citer sedih, terjadi kepada mak aku.

Last week, mak aku asik pening2...pegi to klinik, dokter sudah sound kata tekanan darah mak aku naik tinggi balek, so kena la start the 5 days vigil. Tapi, since the next day mak aku kena bertolak ke KL, so kena la sambung kat KL.

On Monday, mak aku pegi la ke Klinik Ibu-Ibu Mengandung Kerajaan yang kat Pantai Dalam, kawasan Apartment Pantai Indah. Ala, yang area Klinik Bistari and kedai Labung Jaya tuh.
Ada ker dokter and nurse kat situ leh cakap sebab mak aku orang luar, so tak leh tolong check tekanan darah dia. Susah nak masukkan dalam checklist la, tak leh nak kena masukkan dalam daftar la. Sedangkan mak aku dah confirmkan ngan klinik kerajaan yang kat Air Itam, Penang yang dia leh pegi mana-mana klinik kerajaan dan farmasi hanya untuk dapatkan bacaan tekanan darah secara percuma. Mak aku dah bawak kad yang dokter leh tulis jumlah tekanan tuh. Apa yang susahnya? Just check tekanan darah tak sampai seminit pun, then tulis atas kad tuh. Nak kata busy giler, memang la ramai orang tapi takder la sampai melimpah ruah.

Mak aku kecik hati giler, semua dokter and nurse kat situ Melayu...tapi tanak tolong makcik nih pun. Sedangkan klinik kerajaan yang kat Penang tuh ada semua bangsa, tapi takder masaalah untuk sesaper pun pegi buat urusan.

Tuh yang aku tak paham, orang Melayu mendajalkan orang Melayu sendiri...tapi asik nak depang dada dan bising pasal Ketuanan Melayu. Nih kes mak aku, makcik tua yang tanak ditolong oleh orang Melayu sendiri. Tak termasuk kes orang Pahang leh buat laporan polis pasal Georgetown nak tambah tulisan Cina dan India kat jalan-jalan. Apa masaalah diorang? Pasal ketuanan Melayu? Diorang punya lah duduk jauh dari Penang, aku wonder orang yang buat laporan polis tuh penah pegi Penang ker? Naper tak pegi Penang untuk buat laporan polis?

Cam kes nih, pasal apa dokter dan nurse Melayu tanak tolong mak aku yang just nak tau tekanan darah dia? Buat apa jadik dokter atau nurse kalau tak berkhidmat untuk orang yang sakit? Katalah mak aku pitam depan klinik tuh, sebab mak aku orang luar, dokter and nurse tak leh la selamatkan mak aku?

Hapa punya dokter dan nurse.
 

4 Comments:

Aku tersangat le fahamnye perasaan ko Rina, as aku pun pernah alami sendiri. Habis satu hospital tu aku ngamuk. Baru depa tau.

2nd, that y klu aku dengar org kate nk jadi doktor n klu aku tanye y n jawapan nk tolong org sakit... Selalunye sedia telinga le dgr kutbah aku.... Now days dh xbyk doc yg benar2 iklas nk tlg org, talak duit... ko nk mampus depan aku pun aku buat deeeeeeeek je. Nk wat cam ne, dh lumrah dunia skarang.

By Blogger PIPSGuy, at 4:53 PM  

Diorg pegi belajar kat US nyer dokter la. Takder health insurans, tak leh rawat. Nak terkejang ke, mati ker, bior ajer la.

End up mak aku pegi ke klinik berbayar, Klinik Bistari dekat area tepi Klinik Kerajaan tuh gaks. Dokter tuh check tak nak amik bayaran pun. Dia cakap check ajer, tak luak pun.

Salute aku kat dokter tuh.

By Blogger Azrina, at 9:12 AM  

Sis,
Tumpang simpati kat apa yang jadi kat mak tu.
Ini kah doktor-doktor yang ditaja pengajian nyer thru MY TAX MONEY?
Tidak ku halalkan setiap titik peluh membayar cukai tu kat orang-orang macam ni!
Paling tak guna is student2 yang pegi oversea guna tajaan Taxpayer macam kita tapi taknak balik serve masyarakat balik (including my own cousin).
Hampeh betul! Tak sedar dek untung

By Blogger Pedang Bertuah, at 4:43 PM  

Alhadulillah, ade lg Doc yg baik2, as klu ikut dia leh charge services (antara charge yg mahal) tp dia xambik ;-) Salute...

@pedang bertuah Yup... agree w/ u... Nx time aku nk sound mcm tu lak ;-) Bior dia sedar...

By Blogger PIPSGuy, at 11:37 AM  

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.