Thursday, August 16, 2007
 

Aku baca online paper hari nih, tergelak jap ngan satu article nih,

Syiling Satu Sen Masih Sah Diperlakukan - Utusan Malaysia.


Aku slalu nampak syiling 1 sen nih di atas dan tepi jalan. Kekadang aku kutip, kekadang aku biarkan ajer untuk orang lain kutip. Tapi usually, kalau aku tak kutip, syiling tuh akan berada di situ untuk berhari-hari.

Aku terpikir gaks, banyaknyer duit diorang...sampai leh buang tepi jalan. Bagi aku, syiling satu sen pun banyak gunanyer. Nak bayar kfc, mcd, bil-bil yang asik nak masuk dalam letter box aku.

Cikgu aku pernah kata, "Nak tengok inflasi atau tidak di sesuatu negara itu...tengoklah tepi jalan. Kalau ramai orang buang ajer denominasi duit yang rendah, then inflasi lah tuh".

Tuh tak termasuk orang yang kumpul duit 1 sen nih dalam balang/bekas. Aku slalu nampak, samada di opis atau rumah orang...ada ajer balang tuh. Aku penah tanya, tak pakai ker duit tuh? Kebanyakan cakap tak pakai, simpan ajer. Pelik aku. Duit tuh!!!

Aku berani potong kacang bendi (ladyfinger) yang kalau duit yang disimpan itu adalah duit syiling 50 sen, pasti balang tersebut tidak akan penuh, suku pun tak sempat.

Experience aku - Ada sekali tuh, aku tak cukup duit kecik. Hanya ada duit posen-posen, duit 5 sen dan duit satu sen yang cukup-cukup bila dikumpulkan jadik singgit. Aku pegi kat Komuter Station X dan bagi duit tuh, nak beli tiket lah....then aku kena marah. Dia cakap duit satu sen tuh tak diterima. Hangin lah aku. Sebab PM and Bank Negara kata masih pakai....Apahal nih?? Aku pun cakap, "Encik, naper tak diterima? Kan ker kerajaan Malaysia masih pakai? Denominasi paling rendah pun duit jugak". Dengan hanginnya, dia terpaksa la amik. Siap sound kat aku,"Lain kali sediakan duit yang besar skets."

Another experience - Aku nak kena naik bus(nih dah lama around 4-5 years past), korek semua poket...dapat lah cukup-cukup. Tapi masalah nyer, ada lah dalam 70 sen worth of money, duit denominasi 5 sen. Bus sampai, aku pun naik dan masukkan dalam tabung tuh. Keting-ketang-kelang. Si bus driver tuh tengok dua kali, siap jeling kat aku 4-5 kali. Terkumat-kumit mulut dia nyumpah aku. Sebab aku buat selamba rock sua tangan minta tiket, dia bagi lah jugak tiket tuh. Tapi kalau dia tuh Medusa, konpem aku dah jadik batu.

Nih lah masalah rakyat Malaysia, duit kecik tak dipandang langsung. Apa salah duit syiling 1 sen tuh, aku pun tak tau. Cuba fikir, kalau tak cukup 1 sen, korang bolehkah beli burger McD? Atau frapuccino dari Starbucks? Secret Recipe? Famous Amos?? Lain lah kalau pegi lepak kat Jusco....

Kepada rakyat Malaysia, aku harap...ubahlah pandangan anda yang suka membazir tuh. Daripada buang ajer duit syiling 1 sen (dan skang aku dah start nampak duit syiling 5 sen atas jalan), baik bagi kat aku. Kumpul dalam 1 balang, then contact aku. Most of you tau kat mana nak carik aku. Kalau tak tau, tinggalkan mesej dalam tag bod sebelah nih.

Harapan aku baik, untuk mengambil sebagai anak angkat duit-duit yang terbiar ini. Maka dengan itu, aku perlukan sokongan korang.
 

2 Comments:

Saya ada 2.4kg duit syiling 1 sen.... pegawai Bank BSN di XXXX tak terima :(

katanya lebih baik jal kedai besi buruk adik... mahal sikit pasal Nikel ngan tembaga dah naik harga.

By Blogger Jurukaka, at 2:31 PM  

Pelik ah diorg nih. Tak leh buat aduan kat memana ker? Duit gaks tuh, kalau bank tanak terima, apatah lagik orang lain.

Tak pa dik, meh bagi kat akak.

:D

By Blogger Azrina, at 9:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>












ARCHIVES

September 2003

October 2003

November 2003

January 2004

February 2004

March 2004

April 2004

May 2004

July 2004

August 2004

November 2004

December 2004

January 2005

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

November 2005

December 2005

January 2006

February 2006

March 2006

April 2006

May 2006

June 2006

July 2006

August 2006

September 2006

October 2006

November 2006

December 2006

January 2007

February 2007

March 2007

April 2007

May 2007

June 2007

July 2007

August 2007

September 2007

October 2007

November 2007

December 2007

January 2008

February 2008

March 2008

April 2008

May 2008

June 2008

July 2008

August 2008

September 2008

October 2008

November 2008

December 2008

January 2009

February 2009

March 2009

April 2009

May 2009

June 2009

July 2009

August 2009

September 2009

October 2009

November 2009

December 2009

January 2010

February 2010

March 2010

April 2010

May 2010

June 2010

July 2010

August 2010

September 2010

October 2010

November 2010

December 2010

January 2011

February 2011

March 2011

April 2011

May 2011

June 2011

July 2011

August 2011

September 2011

October 2011

November 2011

December 2011

January 2012

February 2012

March 2012

April 2012

May 2012

June 2012

July 2012

August 2012

September 2012

October 2012

November 2012

December 2012

January 2013

February 2013

April 2013

May 2013

June 2013

July 2013

August 2013

September 2013

October 2013

November 2013

December 2013

January 2014

February 2014

March 2014

April 2014

May 2014

June 2014

July 2014

August 2014

September 2014

October 2014

November 2014

December 2014

January 2015

February 2015

March 2015

April 2015

May 2015

June 2015

July 2015

August 2015

September 2015

October 2015

November 2015

December 2015

January 2016

February 2016

March 2016

April 2016

June 2016

July 2016

August 2016

September 2016

October 2016

November 2016

December 2016


The race of man shall perish, but the eyes
Of trilobytes eternal in stone,
And seem to stare about in mild surprise
At changes greater than they have yet known.
- T.A. Conrad


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.
- William Blake,
excerp from Auguries of Innocence.

Powered by Blogger


Disclaimer : All the information here is my own. This is my own blog, design and written by me. If you don't like whatever I written here can just go to Diablo's hell. Any feelings bruised or hurt is your own responsibility.